Accueil > Global > Novel·les de maduresa : lectors a partir de 12 anys

Avui Suplement Cultura
24 desembre 2009

Novel·les de maduresa : lectors a partir de 12 anys

lundi 11 janvier 2010, par Redacción

Jostein Gaarder —qui se’n recorda d’’El món de Sofia’ ?— torna ara amb la novel·la ’El castell dels Pirineus’, un relat d’amor dominat per la ciència i matisat per la raó ... Neil Gaiman, autor de ’Coraline’, presenta també a ’El llibre del cementiri’ una història d’amor i d’amistat ambientada en un cementiri amb un petit protagonista que viu en aquest hàbitat ... Phil Pullman, autor de ’La brúixola daurada’, s’endinsa en el món d’una adolescent de 16 anys, en un ambient semirural, a ’’El pont trencat’ ... Josep Vallverdú explica la història d’un infant de la guerra, a ’Blai Joncar’, que no entén la mort de la seva mare ... David Nel·lo publica ’Guguengol’, un indret misteriós on qui la fa la paga ... Gemma Pasqual presenta la novel·la ’La relativitat d’anomenar-se Albert’ on, a través del personatge d’un rodamón, l’autora dóna veu a la memòria històrica ... Una sèrie fantàstica de nova creació és la de la guionista Ru Pla, que ha encetat la trilogia ’El món que dorm’ ... Randa Abdel-Fattah, traduïda aquí amb ’Per què tothom em mira això del cap ?’, torna ara amb ’Deu coses que odio de mi’, on la protagonista viu la contradicció de jove estudiant entre el món occidental de l’institut i el musulmà tradicional de la família ... I se presenta l’edició de les dues primeres novel·les, d’una sèrie de quatre, que recuperen la saga de ’Fairy Oak’, personatges creats per la guionista genovesa Elisabetta Gnone.

Jostein Gaarder —qui se’n recorda d’’El món de Sofia’ ?— va crear fa uns anys la “Fundació Sofia” que concedeix un premi anual de 100.000 dòlars a la millor proposta innovadora a favor del medi ambient. L’autor noruec torna ara amb la novel·la ’El castell dels Pirineus’ (Cruïlla), un relat d’amor dominat per la ciència i matisat per la raó, que té dos protagonistes separats des de fa trenta anys i que es retroben en un antic hotel d’un fiord de Noruega. El lector sabrà què ha estat de les seves vides i què va motivar la seva distància a través de la correspondència electrònica que mantenen.

L’anglès Neil Gaiman, resident als EUA, autor de ’Coraline’, presenta també a ’El llibre del cementiri’ (Estrella Polar-Grup62) una història d’amor i d’amistat ambientada en un cementiri amb un petit protagonista que viu en aquest hàbitat, educat per fantasmes, i sota la tutoria d’un vigilant que té un peu entre els vius i un altre entre els morts.

L’anglès Phil Pullman, autor de ’La brúixola daurada’, s’endinsa en el món d’una adolescent de 16 anys, en un ambient semirural, a ’’El pont trencat’ (Estrella Polar-Grup62), una novel·la que fa descobrir al lector que la infantesa pot ser una gran mentida ; i el mateix autor, a ’La maledicció del robí’ (Bromera), una altra adolescent investiga la veritat sobre la mort del seu pare en un ambient del Londres victorià i un misteri terrorífic.

El veterà Josep Vallverdú explica la història d’un infant de la guerra, a ’Blai Joncar’ (La Galera), que no entén la mort de la seva mare i viu la seva experiència entre una Barcelona sota les bombes i el mas d’uns oncles on aparentment està fora de perill.

Una nova “col·lecció de Bambú-Casals”, aporta títols com ’El crim de Lord Arthur Seville’, d’Oscar Wilde, en traducció d’Ernest Riera, i ’La vall de la por’, d’Arthur Conan Doyle, en traducció de Lluís Anton Baulenas, llibres en cartoné, amb il·lustracions i un apèndix amb àmplia documentació sobre els autors revisitats.

David Nel·lo publica el “premi Ramon Muntaner” amb ’Guguengol’ (Estrella Polar-Grup62), un indret misteriós on qui la fa la paga i on Notlits, un adolescent, abans de ser considerat un home, s’haurà de sotmetre a unes proves que li poden costar la vida.

Un altre “premi”, el “Mallorca Juvenil”, atorgat a Gemma Pasqual, presenta la novel·la ’La relativitat d’anomenar-se Albert’ (Barcanova) on, a través del personatge d’un rodamón, l’autora dóna veu a la memòria històrica, des de la guerra civil, a la repressió franquista, la visita d’Einstein a Barcelona o les riuades de València, amb un intríngulis científic de fons.

Una sèrie fantàstica de nova creació és la de la guionista Ru Pla, que ha encetat la trilogia ’El món que dorm’ (Viena Edicions), on tot comença a la primera part, ’La pedra robada’, amb un somni de fa prop de 200.000 anys.

L’autora Randa Abdel-Fattah, traduïda aquí amb ’Per què tothom em mira això del cap ?’, torna ara amb ’Deu coses que odio de mi’, on la protagonista viu la contradicció de jove estudiant entre el món occidental de l’institut i el musulmà tradicional de la família, amb un registre d’humor i farsa no exempt de reflexió.

I com que el ’vintage’ viu un moment d’esplendor, Estrella Polar del Grup 62 presenta l’edició, amb aires de principis de segle passat, de les dues primeres novel·les, d’una sèrie de quatre, que recuperen la saga de ’Fairy Oak’, personatges creats per la guionista genovesa, Elisabetta Gnone, que s’ha proposat ara parlar, nit per nit, no de mil i una històries sinó de quatre : una d’amor, una d’encanteris, una d’amistat i una d’adéus, ni que no sigui d’un adéu per sempre [1].

Portada

- Link : Avui Suplement setmanal de llibres i art

(10 enero 2010)


[1- Lectors a partir de 12 anys : Novel’les de maduresa

El castell dels Pirineus : Jostein Gaarder

El llibre del cementiri : Neil Gaiman.

El pot trencat / La maledicció del robí : Philip Pullman.

Blai Joncar : Josep Vallverdú.

El crim de Lord Arthur Savile / La vall de la por : O. Wilde / A. Conan Doyle.

Gueguengol : David Nel’lo.

La relativitat d’anomenarse Albert : Gemma Pasqual.

La pedra robada : Ru Pla.

Deu coses que odio de mi : Randa Abdel-Fattah.

Fairy Oak : Elisabetta Gnone.

Veure també

- Primers lectors : La mirada màgica

Dimitri : Joan de Déu Prats.

L’Arca de Noè : Lluis Farré.

Blancaneu El llac dels cignes : Jane Ray i Karen Kellet.

El món de les fades : Malachy Doyle.

Un gran somni : Felipe Ugalde.

Llibre de les M’Alícies : Miquel Obiols.

D’una altra manera : Ana Tortosa.

No sé on tinc el cap : André Bucharc.

El petit timbaler : Loren Long.

Miki : Stephen Mackey.

- Lectors a partir de 7 anys : Aventures del món

Contes japonesos : Anna Gasol i Teresa Blanch.

Les faules de La Fontaine.

Contes : Eugène Ionesco.

El llibre dels enigmes : Ximo Cerdá i Albert Alforcen.

El gran llibre dels monstres : The Templar Company.

Gulliver segle XX : Jordi Sierra i Fabra.

Coses que de tant en tant passen : Kestutis Kasparavicius.

La gran orquestra dels animals : Daniel Monedero.

L’Eneida : Rosa Navarro.

Quart viatge al regne de la fantasia : Gerónimo Silton.